tiistai 18. syyskuuta 2012

Lisää naurettavan helppoa askartelua: kiviä kasvimaalle

Viime viikolla kotona bongasin äitille tulleesta Viherpihasta taas yhden idioottivarman askarteluohjeen jota piti päästä heti testaamaan. Onneksi kaikki tarvittavat materiaalit löytyi omasta takaa eikä mitään tarvinnut lähteä maailmalta haalimaan. 

Homman nimi on siis kasvimaan penkkimerkit (tai miksi niitä nyt sitten ikinä haluaa sanoa), joilla merkataan että mitä mihinkin riviin on istutettu. Ja kyllä, syksy on ehdottomasti juuri oikea aika tehdä tämmösiä juttuja, kun sitten ne kivet saa viereskellä jossain kämpän nurkissa kevääseen asti ennen kuin pääsevät käyttöön. 

Viherpihan ohje. Lehden numeroa en nyt tähän hätän muista, olisko ollut
heinäkuun lehti.
Pihan perukoilta löytyi sopivasti kukkapenkin rakentelun jäljiltä jäänyt kasa kiviä.


Kivien tekoon tarvitaan siis
  • Kiviä (no duh.) Sellaiset on tietysti suositeltavia, joissa on edes yksi jokseenkin tasainen pinta
  • Maalia. Viherpihan ohjeessa suositeltiin Tikkurilaa tai Miranolia, mutta itse testasin ihan vaan valkoisella akryylivärillä. Kahtoo nyt ensi kesänä sitten, että miten se kestää. Jos ei kestä, niin sit otetaan tujummat myrkyt käyttöön.
  • Kirjainleimasimia (omani ostin Clas Ohlsonilta muutama vuosi takaperin, ovat ihan parhautta!)
  • Superlonitöpsötin (tai palettiveitsi), jolla kirjaimiin saa sopivan määrän maalia. Totesin, että suoraan maaliin törkkääminen ei ole hyvä ajatus, kun sitten koko leimasin on maalissa ja tulee vaan sotkua. 
Ja sit vaan pitää tietää, että mitä kasveja aikoo ensi keväänä kylvää ja ei muuta kun törkkimään kirjaimia kiviin! Monta kertaa tuli vastaan se ongelma, että sana pitkä, kivi pieni. Eli melkein järjestään tuli tehtyä se virhe, etten aloittanut tekstiä tarpeeksi reunasta ja kirjaimet jäi liian kauaksi toisistaan ja sitten loppui tila. Ja huomautettakoon tässä, että noita on sitten aika vaikea ruveta korjailemaan kun kivi on kuitenkin sen verran huokoista ainetta että se imaisee sen maalin itseensä sluuuuurrppp sekunnin sadasosassa ja siinä se sit istuu. Että pari ekstrakiveä on hyvä olla kaiken varalta. 

Kaikesta huolimatta lopputulos oli tämä: 

Ollakseen ihan vaan kiviä ne on aika söpöjä. Näistä vois periaatteessa saada vaikka kivan joululahjan, vaikka toisaalta se tuntuu vähän hassulle: "Hyvää joulua, tässon sulle kasa kiviä!" Mutta mikäs siinä, ite ainakin tykkäisin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti