keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Listan ulkopuolelta luettua: A Short History of Tractors in Ukrainian


Ennen joulua maalla oli sen verran joutohetkiä että nappasin luettavaksi Marina Lewyckan A Short History of Tractors in Ukrainian, jonka ostin viime kesänä Lontoon-reissulta. En väitä etteikö hienoilla kansilla olisi ollut vaikutusta hankintaan, mutta myöskään kolmen punnan hinta ei haitannut yhtään. 

Ja tässähän kävi niin, että olin täysin varma että tämäkin kirja on siellä TBR 100 -listalla, mutta sitten kun kirja oli luettu ja olin valmis viivaamaan sen yli, sitä ei listalta löytynytkään. Olin vissiin yksinkertaisesti unohtanut laittaa sen sinne, vaikka kaikki ulkomailla ollessa hankitut mutta vielä lukemattomat kirjat oli kyllä tarkoitus lisätä listaan. 

Oli miten oli, kirja oli kyllä viihdyttävä ja luin sen sutjakasti parissa päivässä joulusiivousten ja muiden toimenpiteiden lomassa. En tiedä onko sitten oma huumorintajuni jotenkin viallista vai mistä se johtuu, mutta vaikka kansitekstit kehuivat Lewyckan kerrontaa kertakaikkisen hulvattomaksi, ei minua naurattanut kertaakaan. Pidin kyllä, mutta en nauranut. 

A Short History of Tractors in Ukrainian sijoittuu Englantiin ja kertoo kahdesta keski-ikäisestä siskoksesta ja heidän kahdeksankymppisestä isästään, joka vielä vanhoilla päivillään menee uudelleen naimisiin - itseään viisikymmentä vuotta nuoremman, ukrainalaisen naisen kanssa. Uusi morsmaikku ei ole tytärten mieleen, sillä hänen vaikuttimensa tuntuisivat olevan lähinnä Englannin kansalaisuuden ja länsimaisen elämäntyylin tavoittelu hyväuskoisen aviomiehen kautta. 

Lewycka kirjoittaa värikkäästi ja sympaattisesti. Tekstiin tuo lisää elävyyttä niin vanhan isän kuin nuoren morsiamenkin omalaatuinen englannin kielen käyttö. Itselleni hitaimpia ja tylsimpiä luettavia olivat kohdat, joissa oikeasti puhuttiin traktorien historiasta; kirjan nimi tulee teoksesta, jota vanha isä kirjoittaa, ja tekstiin oli usein upotettu pätkiä isän aikaansaannoksesta. Toisaalta myös näissä pätkissä näkyi hänen omalaatuinen englantinsa joka teki lukemisesta kiinnostavampaa. 

Yleisesti ottaen pidin niin tarinasta kuin sen sympaattisista henkilöhahmoistakin, joten yleisarvosanaksi annan 4/5. 

Teos on muuten suomennettu nimellä Traktorien lyhyt historia ukrainaksi, jos joku vaikka sattui kiinnostumaan mutta lukee mieluummin suomeksi.


Before Christmas I had some time to read, so I read A Short History of Tractors in Ukrainian by Marina Lewycka. I really enjoyed reading it and can warmly recommend it to friends of  comic fiction. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti