torstai 7. helmikuuta 2013

Siilin eleganssi | The Hedgehog

Muriel Barberyn Siilin eleganssi oli jossain vaiheessa jonkinmoinen puheenaihe kirjapiireissä. Itsekin luin sen, joskin kaikki sitä ennen lukemani hypetys meinasi taas aiheuttaa vastareaktion. Onneksi luin, sillä olihan se kaunis ja koskettava ja, no, filosofinen nyt paremman sanan puutteessa. 


Sitä en kuitenkaan tiennyt, että tästäkin teoksesta on tehty elokuva. Tänä aamuna meinasin vetäistä teen sieraimien kautta sisään kun huomasin päivän tv-ohjelmaa silmäillessäni, että illalla Teemalta tulisi mikäs muukaan kuin Siilin eleganssi. No perkules! Ei muuta kuin muistutusta telkkariin ja puhelimeen ja aivolohkoon etten ainakaan katsoisi mitään aivotonta juuri siihen aikaan. 

Pitkään aikaan en olekaan laittautunut eväineni telkkarin ääreen ihan varta vasten jonkun leffan tai ohjelman takia. (En ainakaan sen jälkeen, kun Downton Abbey jäi tauolle.) Pakko myöntää, että vähän oli huoli häntäluussa, että onkohan tämäkin filmatisointi taas vain yksi pettymys pitkässä pettymysfilmatisointien jonossa. 

Kuva: Imdb
Onneksi se huoli oli turha! Romaanin henki ja sisältö oli saatu elämään hienosti ja hienovaraisesti ja Josiane Balasko oli erinomainen siilimäisenä portinvartijana. 

Ja ne kissat. Ja kirjat. Kirjat ja kissat ja TEE! Nyt oli nimittäin ohjaaja (Mona Achache, btw) taas niin tehtäviensä tasalla että meinasi lähteä järki niiden täydellisten kissa-nojatuoli-kirjasto-yhdistelmäkuvien ansiosta. 

Onhan se hyvä näin jälkikäteen tulla huutelemaan että telkkarista tuli hyvä leffa, mutta kun nyt oli vaan pakko päästä kertomaan että kerrankin telkkarin ääressä istuminen ei tuntunut turhalta. Ja se jos mikä on harvinainen tunne. Minä ainakin maksan ihan mielelläni Yle-veron, jos sillä rahalla saa lisää tällaista (ja Downton Abbeyta!). 

I didn't even know that there was a movie made from Muriel Barbery's novel The Elegance of the Hedgehog so I was really surprised to notice that it would be on tv tonight. I liked the novel so I was a bit worried how the movie would turn out to be, but luckily I worried for nothing. The movie was absolutely beautiful and made justice to the novel perfectly. And of course I loved all those books and cats and tea. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti