tiistai 31. joulukuuta 2013

Vuoden viimeiset luetut | Last Readings of the Year

Viimeisiä viedään! Tämän jälkeen kirjapostauksia ei tule ihan hetkeen, lupaan.

Anita Loos - Herrat pitävät vaaleaverisistä...mutta - naivat tummaverisiä. (Gentlemen prefer blondes & But Gentlemen Marry Brunettes, 1925 & 1928)

Chick-litiä 1920-luvulta! Herrat pitävät vaaleaverisistä tunnetaan ehkä paremmin Marilyn Monroe -leffana, mutta kirjanakin se on verraton höpsöydessään. Vaalea sankaritar Loreley ja hänen ystävättärensä Dorothy ovat totaalisen bimboja, mutta bimboudessaankin he ovat huomattavasti nokkelampia kuin sokeat miespolot, joiden siivellä he elävät. Päiväkirjaromaanin oli tarkoitus jäädä yksiosaiseksi, mutta suuren suosion vuoksi Loos kirjoitti jatko-osan ...Mutta - naivat tummaverisiä pari vuotta myöhemmin. Mainiota viihdettä, ja niin vilpitöntä hölmöydessään, ettei se edes ärsyttänyt. 4/5

Aldous Huxley - Uljas uusi maailma (Brave New World,  1932)

Nyt tiedän, mistä puhutaan, kun puhutaan somasta. Se on onnellisena pitävä huume, jota Huxleyn romaanin maailmassa nautitaan. Uljaassa uudessa maailmassa lapset eivät synny, heidät valmistetaan koeputkissa. Kenelläkään ei ole vanhempia, ja äiti ja isä ovat kirosanoista hävyttömimpiä. Lapset oloutetaan kastiensa mukaisiin työtehtäviin niin, että raskainta ja vaarallisintakin työtä tekevät ovat onnellisia. Parisuhteet ovat kiellettyjä, sillä ne tekevät ihmisistä onnettomia. Sen sijaan rohkaistaan vapaaseen rakkauteen. Uljas uusi maailma on ajatuksia herättävä ja valtavan paljon aikaansa edellä ollut tulevaisuudenvisio. Antaisin täydet, mutta "villi" John oli aika rasittava tyyppi, eikä muissa hahmoissa oikein ollut tarttumapintaa. 4/5Gentlemen prefer blondes was hilarious with it's completely emptyheaded and naïve characters. Brave new world was chilling. Liked them both!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti