lauantai 27. huhtikuuta 2013

Reissukuvia | Pics from the Trip: North York Moors, Goathland & Whitby


No nyt kuvia sieltä pohjoisen nummilta! Lopultakin. Oli melko masentavaa reissusta kotiin palattua huomata, että kameran valoisuusasetukset oli olleet ihan hanurillaan koko matkan ajan. Siitähän seurasi, että lähestulkoon jokaista kuvaa joutui muokkaamaan, että niistä erottaisi muutakin kuin harmaata tuhnua. Muun muassa tästä syystä postaaminen on lykkääntynyt, kun ei vaan ole inspiroinut ruveta väsäämään näiden kanssa. Mutta nyt niitä sit on. 


Toiseksi viimeinen matkapäivä käytettiin autoillen North York Moors -kansallispuiston alueella. Kuvassa vuokrarenkaat ja kaukaisuudessa häämöttävä höyryveturin tupsaus. Tuolla kansallispuiston alueellahan toimii North Yorkshire Moors Railway joka operoi höyryvetureilla. Näin jälkikäteen mietittynä tuollaisella junalla olisi ollut aika hauskaa ajella. Taas yksi syy lisää mennä takaisin! 


Siellä se puksuttaa! Näyttää ihan joltain pienoismallijunalta, mutta ihan oikea se oli.

Ensimmäinen kunnon pysäkki ja oikeastaan koko retken pääkohde oli Goathlandin kylä tuolla nummilla. Sinne suunnistettiin ensisijaisesti siksi, että porukoiden lempisarja Sydämen asialla (Heartbeat, 1992-2010) on kuvattu siellä. 

Ennen kuvauspaikkojen tutkailua tarvottiin (minun vaatimuksesta tietysti, öhöh) katsomaan Mallyan Spout -nimistä vesiputousta. Meillä ei varusteet olleet ihan patikointiin sopivat, mutta paikka oli kyllä rämpimisen arvoinen! Eihän se ollut mikään Niagara Falls mutta kaunista oli silti. 


Sitten käytiin englantilaishenkiseen tapaan tietysti teellä ja sandwhichillä ennen kuin jatkettiin tutkimusmatkailua.

Tähän väliin yritin löytää Heartbeat -sarjan alkutekstit mutta hyvää versiota ei löytynyt. Sen sijaan tästä voitte laittaa kivasti taustalle soimaan Heartbeat-tunnarin näyttelijä Nick Berryn laulamana. Hyvin on kiva biisi ja kivasti pääsee oikeaan tunnelmaan.


Ja sitten turistipönötys sarjassa käytetyn poliisiauton vieressä. Mie epäilen että Goathlandin kyläläiset saa elantonsa pääasiallisesti tv-sarjaturismista. Nuo taustalla olevat puodit oli kaikki matkamuistomyymälöitä ja tien toisella puolella joku yritteliäs setä oli päättänyt, että lampaiden laitumesta saa paremman tuoton kun tekee siitä parkkipaikan turisteille. (Pysäköinti hyvään hintaan, tietysti.) Scrippsin autokorjaamolla selasin kirjasta, joka kertoi erilaisista tv-sarjojen ja elokuvien kuvauspaikoista Englannissa. Siitä sattui silmään, että Harry Potter -elokuvien Tylyahon asema (Hogsmeade Station) on kuvattu Goathlandin asemalla! No pitihän siellä pysähtyä ennen kuin jatkettiin matkaa. 


Olihan se söpö kun mikä jo ihan semmoisenaan, mutta verratkaapa vaikka tähän kuvaan.
Osuttiin vieläpä näkemään junan tulo asemalle! Vähänkö olin onnellinen. ^^


Goathlandista lähdettiin jatkamaan matkaa Whitbyn suuntaan. Kylä jäi melkoisen sumuverhon taakse.


Whitbyssä ei pysähdytty kuin reilu tunti, koska auton palautusaika lähestyi uhkaavasti. Nähtävää olisi ollut huomattavasti pidemmäksikin aikaa, muun muassa kukkulan laella häämöttävä vanha luostari.


Mie olin ihan tohkeissani että ermahgerd täällon joku vetänyt PALJAIN JALOIN O_o


...kunnes selvisi, että ne jalanjäljet oli vain markkinointikikka joka johti Kapteeni Cook -museoon. Museoita oliskin kyllä ollut niin paljon että monta päivää olis helposti saanut niissä kulutettua. 

Mainitsemisen arvoinen  seikka lienee, että Bram Stoker sijoitti Draculan keskeisiä tapahtumia juuri Whitbyyn, ja kaupungissa ilmeisesti osataan kyllä hyödyntää vampyyrin maine. Myös mainitsemani luostarin rauniot esiintyvät romaanissa. 


Whitbyssä oli muuten harvinaisen paljon kuuloisesti ranskalaisia turisteja.Illansuussa ajeltiin takas Yorkiin ja seuraavana päivänä lähdettiin kotimatkalle. Lare puolestaan suuntasi Edinburghiin jatkamaan pääsiäislomaansa. 

Pitää katsoa jos vielä muutaman Chichesterin-kuvan laittaisin jossain vaiheessa, sain niitä Larelta jokin aika sitten. Totesin vain, että muistikortille oli jäisillä aivoilla ja sormilla tarttunut vain joitain hassuja yksityiskohtia, mutta kivojahan ne nekin on. Vai mitä lienee yleisö mieltä, joko riittää matkakuvat? 


The second last day of our trip to England we rented a car and made a trip to North York Moors National Park. We stopped at the little village of Goathland where they filmed the tv-series Heartbeat. Also, Goathland station plays the part of Hogsmeade Station in Harry Potter -movies. Before returning to York we made a short stop at Whitby. It was a beautiful old town full of history (including connections with Bram Stoker's Dracula) and French tourists. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti