torstai 24. lokakuuta 2013

Luettuja: Eva Ramm - Pölyä aivoissa | Readings


Eva Ramm - Pölyä aivoissa (Med støv på hjernen, 1958)

En ollut koskaan kuullutkaan Evar Rammista ennen kuin siskoni (vai olinko se sittenkin minä itse?) osti Pölyä aivoissa divarista ihan vain hauskan nimen vuoksi. Teos on joka tapauksessa on norjalaisen Rammin tunnetuin romaani, josta on tehty myös  filmatisointi vuonna 1959.

Teos on satiiri, joka pistelee 50-luvun kotirouvia melko terävälläkin neulalla. Päähenkilö, Randi Svendsen, kertoo tarinan aluksi olleensa joskus nuori ja kaunis neito jota miehet piirittivät. Sitten hän meni naimisiin, ja nyt hänen elämänsä keskeisintä sisältöä on pestä kotinsa ikkunat naapuria useammin. Yksissä tuumin koko kerrostalon muut rouvat paheksuvat rouva Grindheimia, joka on kotitöiden suhteen suurpiirteisempi ja - mikä järkyttävintä - sunnuntaipäivällisen parissa raatamisen sijaan lähtee kävelylle perheensä kanssa! 

Pölyä aivoissa oli oikeasti hauska. Se oli myös oivaltava ja kepeydestään huolimatta ajatuksia herättävä. Pidin tosi paljon. 5/5


"Dust on the Brain" is a novel by Norwegian author Eva Ramm. It is an extremely funny satire about cleaning enthusiast housewives and their conflict with their neighbour who doesn't share their values. 

1 kommentti: