keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Kirjakysely kirjaihmisille huonolta kirjaihmiseltä

Tässä on viime aikoina alkanut enenevissä määrin tuntua, että olen jollain tavalla huono kirjaihminen, mitä ikinä se sitten tarkoittaakaan. Lähinnä kai tuntuu muiden kirjaihmisten blogeja luesekellessa,  että enhän mie edes ole kunnon kirjaihminen saati kunnon kirjallisuudenopiskelija, kun luen harvoin, vähän mitä sattuu enkä ole samalla tavalla innostunut kuin esimerkiksi Tumblrissa pyörivät kirjahörhöt tuntuvat olevan. (Totta puhuen se ylenpalttinen innostus ja suoranainen fanaattisuus tuntuu aika rasittavalta.)

Mutta sitten taas toisaalta. Minulla on oma tapani pitää kirjoista ja lukea niitä, enkä suostu siihen, että antaisin muiden sanoa, miten innostunut minun pitäisi olla tai miten hyvin ajan hermolla bestsellerlistoista. Mitä sitten, jos en vieläkään ole lukenut Puhdistusta enkä ole tohkeissani Oksasen uudestakaan? Joka tapauksessa olen innoissani siitä, jos löydän kirppikseltä jonkin sellaisen kirjan, jonka olen aina halunnut haalata kokoelmaani luettavaksi sitten joskus. Lisäksi olen myös erittäin innoissani siitä, että isäntä on luvannut rakentaa minulle kirjahyllyn. Siinä jos missä on aihetta olla innoissaan. 

Oli miten oli, testatakseni huonoa kirjaihmisyyttäni täyttelin nyt sitten vielä tällaisen kirjakyselyn ja totesin, että mie oon kyllä ihan pihalla kaikesta, kun ei tämmösiin kysymyksiin löydy nokkelia vastauksia. (Onko se sitten merkki pihalla olemisesta, en minä tiedä mutta siltä tuntuu.) Bongasin tämän kirjakyselyn jostain blogista, mutta en nyt kuollaksenikaan enää löydä alkuperäistä lähdettä, tietenkään.

1. Mikä kirja olisi juuri nyt paras kuvaamaan sinun elämääsi?
Erlend Loen Supernaiivi. Tai no. Sinne päin. 

2. Luetko runoja?
Säännöllisen epäsäännöllisesti. Leif Färding ja  Caj Westerberg puhuttelee. Jos rehellisiä ollaan, haluaisin olla sellainen ihminen joka lukee runoja harva se päivä teekupin kanssa ja jokaista riviä hartaasti makustellen. Mutta ei mulla vaan riitä kärsivällisyys semmoiseen.

3. Käytkö kirjallisuustapahtumissa?
En. Kirjallisuudenopiskelijana se ei varmaan olis pahitteeksi, varsinkin kun Joensuussa järjestetään kirjallisuustapahtuma joka syksy. Shame on me. 

4. Mistä kirjasta toivoisit tehtävän elokuvan?
Mistä kirjasta ei olisi tehty elokuvaa? Lapsena toivoin, että David Eddingsin Belgarionin taru filmatisoitaisiin, mutta enää en ole ihan varma ajatuksen hyvyydestä. 

5. Minkä klassikon olet aina halunnut lukea muttet ole (vielä) saanut aikaiseksi?
To Be Read 100 -listan ykkösenä keikkuva Sinuhe Egyptiläinen odottelee edelleen lukemistaan. 

6. Onko sinulla jokin lempikirja jota et ikinä kehtaa kysyttäessä (paitsi tietysti nyt) paljastaa?
Olen aikoinaan lukenut kaikenlaista katu-uskottavuudeltaan kyseenalaista ja tykännyt siitä, mutta mitään kestosuosikkia ei ole tainnut jäädä. Kaari Utrioita luin aikoinaan. Ja fantasiaa. Ihan liikaa fantasiaa.


7. Kenet kirjailijan haluaisit tavata?
En ole oikeastaan koskaan fanittanut kirjailijoita tai miettinyt millaisia tyyppejä ne on. (Paitsi David Eddings, joka oli tekstiensä perusteella pirun ärsyttävä tyyppi joka kuvitteli olevansa kovinkin nokkela.) Mark Oliver Everett voisi kyllä olla mielenkiintoinen tapaus, muttei välttämättä se kaikkein ihmisystävällisin. Joka tapauksessa Things the Grandchildren Should Know on ollut ehkä yksi ravistelevimmista lukukokemuksista ikinä. 

8. Kenet romaanihenkilön haluaisit tavata?
Tyrion Tulen ja Jään Laulusta voisi olla aika hupaisaa seuraa. Tähän on helppo keksiä myös, ketä EN haluaisi tavata, ja se on Patrick Bateman American Psychosta. Damn yuppie.

9. Kuka on mielestäsi kiinnostavin kirjailija (vaikket välttämättä hänen kirjoista pitäisikään)?
Tähän pätee vähän sama kuin kohtaan 7. En siis ole koskaan erityisemmin seuraillut tai ottanut selvää siitä, millaisia tyyppejä kirjailijat ovat kirjojensa takana, joten tähän on vaikea sanoa mitään. Kotimaisista Tuomas Kyrö ja Sofi Oksanen vaikuttavat kiinnostavilta persoonilta. Ai niin! Katsoinpas muuten kerrankin erään kirjallisuusohjelman telkkarista (sitäkään mie en tee säännöllisesti) ja siinä haastateltiin Märta Tikkasta. Siinä oli sympaattinen täti. Niin ja tietysti Tove Jansson! Alkaahan näitä tulla kun tarkemmin asiaa miettii.

10. Minkä kirjan ostit viimeksi?
Kjell Westön Missä kuljimme kerran löytyi kirpparilta. Elokuvakansilla, pokkariversiona tosin. Olisin halunnut sen kovakantisen mutta aina ei voi voittaa. 

11. Mitä luet juuri nyt?
Gradukirjallisuutta ja Neeli Cherkovskin Bukowski-elämäkertaa. Bukowskin Postitoimistoa. (Tämä teksti lojui luonnoksissa sen verran pitkään, että kirja ehti jo vaihtua.)

***

PS. Haha, täältähän minä tämän ensimmäisen kerran huomasin! Ja tuon blogin pitäjä Laura tiivisti homman ytimen aika hyvin:

"Mä oon niin huono näissä haastehommissa, toivoisin että ihan kaikki kirjallisuutta harrastavat ihmiset postaisivat tämän kyselyn blogeihinsa, muiden lempparit ja inhokit kiinnostavat aina hurjasti!"

Itsekään en siis erityisemmin innostu noista "haastoin sinut, nyt sinun pitää haastaa vähintään määrä x muita bloggaajia tekemään saman", joten tällainen varsin vapaaluonteinen osallistuminen ilman mitään ehtoja sopii mulle paljon paremmin. Jos joku täyttelee tämän ja laittaa omaan blogiinsa, linkkailkaa toki minullekin niin käyn mielellään lueskelemassa muiden kirjallisuudellisia näkemyksiä! 

1 kommentti:

  1. Yksi "huono kirjaihminen" ilmoittautuu ja ilmoittaa vastanneensa myös kyselyyn. Tää oli aika kiva! Ja Märta Tikkanen tosiaan vaikuttaa jännältä naiselta; luin Tikkasten avioliittoa kuvaavan kirjan "Kaksi" jokin aika sitten ja oli oikein kiintoisa.

    VastaaPoista